Iwona Mączka
Vertalen/Verbeelden/Verstaan
de rol van cultureel bemiddelaar


Datum: maandag 21 november 2022

Thema: Vertalen/Verbeelden/Verstaan - de rol van cultureel bemiddelaar

"Polen zijn onze buren. Dit kunnen zijn de mensen bij u in de straat. Nieuwkomers, maar ook bijvoorbeeld nazaten van bevrijders uit de Tweede Wereldoorlog," zo lezen we op de website Polen in Beeld, waaraan Iwona Mączka haar bijdrage levert. Iwona is ook mede-oprichtster en bestuurslid van de Stichting Literatura, die Poolse literatuur promoot in Nederland en België, en Vlaamse en Nederlandse literatuur in Polen. Haar rol als cultureel bemiddelaar vervult ze ook door boeken van het Nederlands naar het Pools te vertalen (en soms omgekeerd), onlangs nog het boek "Liever dier dan mens" van Pieter van Os.


Tijdens de bijeenkomst komt Iwona Mączka vertellen over haar inspanningen om de Polen, Nederlanders en Vlamingen dichter bij elkaar te brengen en te laten kennismaken met elkaars cultuur, geschiedenis en literatuur.


Gastspreker: Iwona Mączka

Iwona Mączka is eigenaar van onderzoeks- en vertaalbureau I:WO&A. Ze is gepromoveerd aan de universiteit van Leiden en werkte op projectbasis onder andere voor het Nationaal Archief in Den Haag. Zij is bestuurslid van de Stichting Literatura, initiatiefnemer van Polen in Beeld en is werkzaam als literair vertaler.

Moderator: Małgorzata Dowlaszewicz

De moderator van deze bijeenkomst is Małgorzata Dowlaszewicz, verbonden aan de Erasmus Leerstoel voor Nederlandse Filologie van de Universiteit van Wrocław. Zij zal de deelnemers verwelkomen, de gast introduceren en de bijeenkomst en vragensessie in leiden.


Inschrijven kan met het inschrijfformulier dat hier beschikbaar is. Je hoeft enkel je voornaam, achternaam en e-mailadres op te geven, zodat we je praktische gegevens in verband met de bijeenkomst kunnen doorsturen. Vergeet ook niet om de informatie over ons privacybeleid te lezen en toestemming voor de verwerking van je gegevens te geven.

Het aantal plaatsen voor elke bijeenkomst is beperkt en daarom vragen we je om overdacht in te schrijven. Als je na je inschrijving om een of andere reden toch niet kunt deelnemen aan de bijeenkomst, laat het ons dan weten door een e-mailberichtje naar info@freeling.pl te sturen. Zo blijft je plaats niet onnodig gereserveerd.

Meer praktische informatie vind je op de pagina "Praktisch".