Lieve Macken
Machinevertalen - een kijkje onder de motorkap


Datum: maandag 13 december 2021 om 19.00 uur

Thema: Machinevertalen - een kijkje onder de motorkap

In de bijeenkomst over machinevertaling neemt Lieve Macken eerst een kijkje onder de motorkap van neurale automatische vertaalsystemen en legt ze uit hoe zulke systemen werken. Vervolgens gaat ze dieper in op de resultaten van een gebruikersstudie bij het Directoraat-generaal Vertaling (DGT) van de Europese Commissie en reflecteert ze over het verschil tussen revisie en post-editing. Ze eindigt met de bespreking van een aantal praktische toepassingen die gebruikmaken van automatische vertaling.

Gastsprekers: Lieve Macken

Lieve Macken is hoofdocent vertaaltechnologie aan het departement Vertalen, Tolken en Communicatie (faculteit Letteren en Wijsbegeerte) van de Universiteit Gent. Haar onderzoek focust voornamelijk op de interactie tussen mens en machine (o.a. het post-editen van automatische vertalingen, het automatisch inschatten van de kwaliteit en verstaanbaarheid van automatische vertalingen, het automatisch detecteren van vertaalmoeilijkheden in een tekst).

Moderator: Stefanie Bogaerts

De moderator van deze bijeenkomst is Stefanie Bogaerts, bestuursvoorzitter van de stichting Fundacja FreeLING, beëdigd vertaler/tolk Pools-Nederlands. Zij zal de deelnemers verwelkomen, de gasten introduceren en de vragensessie inleiden.

Praktische informatie en inschrijven

Inschrijven kan met het inschrijfformulier dat hier beschikbaar is. Je hoeft enkel je voornaam, achternaam en e-mailadres op te geven, zodat we je praktische gegevens in verband met de bijeenkomst kunnen doorsturen. Vergeet ook niet om de informatie over ons privacybeleid te lezen en toestemming voor de verwerking van je gegevens te geven.

Het aantal plaatsen voor elke bijeenkomst is beperkt en daarom vragen we je om overdacht in te schrijven. Als je na je inschrijving om een of andere reden toch niet kunt deelnemen aan de bijeenkomst, laat het ons dan weten door een e-mailberichtje naar info@freeling.pl te sturen. Zo blijft je plaats niet onnodig gereserveerd.

Meer praktische informatie vind je op de pagina "Praktisch".