Miet Ooms
over Buurtaal

Datum: maandag 25 januari 2021 om 19.00

Thema: Buurtaal. Praktische gids voor het Nederlands in België en Nederland

Tijdens deze lezing stelt Miet Ooms haar boek "Buurtaal" en haar onderzoek naar het Nederlands in België en Nederland voor. Ze vertelt ons over de cultuurverschillen tussen Vlaanderen en Nederland en hoe die een invloed hebben op het taalgebruik. Dat maakt ze concreet aan de hand van het gebruik van de voornaamwoorden van de tweede persoon u, jij en het Vlaamse gij. Daarnaast heeft ze het kort over verschillen in uitspraak en wat uitgebreider over woordenschatverschillen (valse vrienden) en grammaticale verschillen. Ze rond af met enkele tips over hoe je hiermee in de praktijk kunt omgaan.

Daarna is er ruimschoots gelegenheid voor vragen.

Gastspreker: Miet Ooms

Miet Ooms is vertaler Engels/Duits - (Belgisch) Nederlands en variatielinguïst. Tot enkele jaren geleden was ze docent Nederlands voor anderstaligen voor volwassenen en in een verder verleden werkte ze als dialectologe aan de KU Leuven.

Sinds enkele jaren onderzoekt ze de variatie in de Nederlandse standaardtaal en brengt ze die letterlijk in kaart op haar website taalverhalen.be.

Moderator: Martin van Dijk

De moderator van deze bijeenkomst is Martin van Dijk, cultureel attaché van de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Warschau. Hij zal de gast en de deelnemers verwelkomen en de bijeenkomst en vragensessie in goede banen leiden

Met een achtergrond in management en kunstgeschiedenis is hij sinds 2004 werkzaam als cultureel attaché bij de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Warschau. De culturele afdeling van de ambassade functioneert als liaison tussen Poolse en Nederlandse professionele culturele organisaties in Polen en hun tegenhangers in Nederland. De ambassade beoogt de Nederlandse culturele sector te promoten in Polen, bilaterale culturele samenwerking te bevorderen en de internationale culturele infrastructuur te versterken.