Laurens Ham
over Nederlandstalige protestliedjes

Datum: maandag 22 februari 2021 om 19.00 uur

Thema: Nederlandstalige protestliedjes als "stem van onderop" in tijden van crisis

Gastspreker: Laurens Ham

Tijdens deze lezing presenteert Laurens Ham de manier waarop op crisis werd (en wordt) gereageerd in de vorm van protestliederen. Dit verhaal is gebaseerd op zijn boek "Op de vuist: 50 jaar politiek en protest in Nederland" waarin hij Nederlandstalige protestliederen van de jaren zestig tot nu bespreekt die niet alleen als blijk van protest worden gezien, maar ook van solidariteit.

Daarna is er ruimschoots gelegenheid voor vragen.

Laurens Ham is docent Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht, essayist en dichter. Hij onderzoekt verschillende aspecten van de relatie tussen auteursrepresentatie en politiek. Zijn studie over de geschiedenis van Nederlandstalige protestliedjes uit Nederland biedt, samen met de bijbehorende website https://protestliedjes.nl/, een schat aan materiaal!

Moderator: Małgorzata Dowlaszewicz

De moderator van deze bijeenkomst is Małgorzata Dowlaszewicz, verbonden aan de Erasmus Leerstoel voor Nederlandse Filologie van de Universiteit van Wrocław. Zij zal de deelnemers verwelkomen, de gast introduceren en de bijeenkomst en vragensessie in leiden.